Tre sociala medier för fotografer

…mina tankar om Instagram, Vero och Twitter.


Oavsett om du producerar grafisk design, foto, video eller något annat visuellt medium vill du antagligen gärna visa upp det för omvärlden. Detta gäller i allra högsta grad för dem som jobbar med det visuella. Det ingår i deras marknadsföring att visa sina projekt och case.

Även för oss som befinner oss på hobby- eller semiproffs-nivå finns ett värde i att visa upp våra alster för världen utanför vår familj och kompiskrets. Det kan vara roligt, inspirerande och upplyftande. Samtidigt kan det också skapa en stress och känsla av att inte vara tillräckligt bra fotograf, men mer om det i ett annat inlägg.

Det här inlägget ska handla om tre SoMe-kanaler som jag använder för att visa mina bilder. I samband med att Instagram för några månader sedan började göra om sina algoritmer för att favorisera reels började jag se mig om efter olika alternativ. Instagrams nya inriktning skulle innebära en nedprioritering av det som vi fotografer i första hand ägnar oss åt – stillbilden. Här är min högst personliga uppfattning och erfarenhet av de kanaler som jag använder och har testat.

 

Instagram

Helt klart den största kanalen med sina närmare 1,5 miljarder aktiva användare per månad. Den enorma mängd bilder och video som dagligen läggs upp på plattformen gör att ditt innehåll lätt bara försvinner i mängden. Använder du Instagram på det sätt som plattformen vill kan du säkert få ditt följarantal att växa med tiden. Då handlar det om att regelbundet publicera reels, bilder och händelser samtidigt som du interagerar med andra.

Algoritmen har också gjort du inte längre behöver följa en massa konton för att se något innehåll. Du får upp populära bilder och reels så fort du registrera ett konto. Därefter anpassas innehållet baserat på det du tittat på, gillat och kommenterat. För att få åtminstone lite kontroll över flödet, kan det vara bra att följa konton och personer som inspirerar dig. Det kanske å andra sidan inte gör någon skillnad eftersom flödet styrs av… just det… algoritmen. Knepigt!

Bildkvaliteten är tyvärr inte optimal för fotografer. Instagram komprimerar bilder rätt hårt. Detta gäller även reels, har jag märkt. Kom ihåg att använda t ex jpg i högsta kvalitet då du laddar upp en bild på Instagram. Komprimera inte bilden själv, det gör Instagram åt dig. Om du själv komprimerar och sen laddar upp till Instagram, kommer bilden komprimeras två gånger vilket kan ge ett riktigt dåligt slutresultat. Bilden blir pixlig och suddig.

De senaste cirka två månaderna har jag märkt att räckvidd och engagemang har minskat. Jag brukade ha 200, ibland närmare 300 likes, på mina bilder. Detta har nu plötsligt minskat till ca 100. Jag tror och hoppas att mina bilder inte har blivit sämre, utan att det är algoritmen som ändrats. Som jag nämnde tidigare så rankas till exempel reels högre än stillbilder. Om du upplever samma sak, att engagemanget minskat, då ska du inte känna dig oroad över ditt bildmaterial. Det är algoritmen som ändrats. Ditt fokus ska vara att fortsätta göra det du gör och glädjas åt det.

Jag kan tänka mig att det för många kreatörer kan vara jobbigt att ständigt behöva anpassa sig efter plattformens villkor för att lyckas. Särskilt om det är en betydande del av deras affärsverksamhet. Förutsättningarna ändras ju konstant och är ens verksamhet beroende av en stor räckvidd och stort engagemang kan det emellanåt bli rätt utmanande.


ANNONS

Vill du lära dig mer om foto?

På Moderskeppet Foto hittar du massor av kurser och inspiration.


Vero

Denna plattform marknadsför sig som ett socialt nätverk utan reklam, datautvinning och algoritmer. ”True social”, som de själva säger. Jag har haft lite svårt att hitta info om antal användare, den siffra som jag hittat är 5 miljoner. Svårt att säga om det är den totala mängden eller om det är aktiva användare per månad. Oavsett så är Vero en liten aktör i jämförelse med de stora drakarna.

Jag gillar gränssnittet. De tär snyggt, prydligt och känns inte lika plottrig som Instagram. Här presenteras också allt i kronologisk ordning. Här finns ingen reklam, vilket är så befriande! Jag får bara se material från dem som jag valt att följa.

Bildkvaliteten på Vero är bra, komprimeringen inte lika hård som på Instagram. Fördel Vero i det avseendet.

Botar, finns det på Vero? Säkert, men jag har inte lagt märke till dem. Min upplevelse är att här finns genuint intresserade människor. Här finns en känsla av gemenskap med andra som delar samma intresse. Det har kanske sin förklaring i att Vero har ganska få användare. Bland oss som är intresserade av natur- och landskapsfoto (en relativt liten grupp, tror jag) blir det något av en familjär stämning.

Eftersom antalet användare är rätt liten innebär det att antalet följare är rätt lågt. Räckvidden och engagemangsnivån är rätt begränsad. Jag tycker att det är svårt att få fler följare. Jag antar att i uttrycket ”true social” ligger att du som användare behöver visa engagemang och interagera med andra för att få fler följare. Visst, antalet följare kanske inte alltid är det viktigaste.

Vero hittar du här

 

Twitter

Twitter har haft sin storhetstid. Jag tror inte att de kommer få ett rejält uppsving och konkurrera med de största SoMe-kanalerna. Med det sagt så är Twitter ändå med sina drygt 430 miljoner aktiva användare per månad en kanal där det säkert går att hitta nya följare.

Plattformen har en otroligt bra hantering av bilder. I webbversionen har den stöd för bilder upp till hela 4096x4096 pixlar! I mobilappen här det halva storleken. Det är galet bra i jämförelse med Instagram, som ju ska vara en social plattform för bilder och video. Här har Instagram alltså mycket att ta igen.

På Twitter har jag haft svårt att nu till andra och känns lite som en klubb för professionella fotografer. Någon som befinner sig på hobbynivå kan ha svårt att nå ut till andra. En sak som gjort att jag i princip har lagt ner Twitter är att det är otroligt mycket prat om NFT:s. Communityn kring just NFT:s är stark och för mig, som inte är särskilt intresserad av bitcoin och att sälja mina foton som digitala filer, blev det lite för mycket av just den varan. Det blev tröttsamt och jag kände mig utanför. Diskussionen på Twitter handlar mer om att sälja och tjäna pengar än om upplevelser och erfarenheter kring fotografi och natur.

Finns ”vanliga människor” som bara älskar att fotografera på Twitter? Jag vet inte.

 

Sammanfattning

Om jag ska försöka summera mina erfarenheter så landar jag slutligen ändå i att, för mig, är Instagram mitt förstahandsval. Att bildkvaliteten inte är den bästa och att Instagram sätter reglerna, som de till mångas förtret också kontinuerligt ändrar, har ingen avgörande betydelse för mig. Jag tycker om möjligheten att kombinera stillbild med video. Film är också något som jag planerar att publicera mer av i framöver.

Jag har inte riktigt bestämt mig, men jag tror att jag kommer att fortsätta använda Vero på ett aktivt sätt. Med det menar jag att jag kommer att lägga upp bilder med jämna mellanrum samt även gilla och kommentera andras foton.

Twitter är inget för mig. Jag kommer antagligen att då och då lägga upp bilder där, men jag kommer förmodligen inte att vara aktiv på andra sätt. Men stort plus för plattformens respekt för bra bildkvalitet!

Slutligen vill jag bara säga att vi inte får glömma mänskliga kontakter, alltså mötena IRL. Det finns fotoklubbar där du kan träffa likasinnade. Och varför inte ta modet att ställa ut någonstans? Jag är själv ganska dålig på dessa delar, men ska försöka bättra mig.


ANNONS

Gå en kurs på Sveriges största utbildningssajt för kreativa!

Moderskeppet är Sveriges största sajt inom foto, design, video och digital kreativitet.


Om mig

Jag är en hobbyfotograf med stort intresse för landskapsfoto. Den här bloggen handlar om mina erfarenheter och reflektioner kring landskapsfoto. Om du har några frågor eller vill dela med dig av dina fotoerfarenheter får du gärna höra av dig till mig på markus@mophoto.se


Previous
Previous

Grövelsjön - Dag 1

Next
Next

Hur är det med utvecklingskurvan egentligen?